VCP

Lancering van het eerste platform voor vertrouwenscontactpersonen in de sport

Op 23 september is vanuit het Sportakkoord Smallingerland het allereerste platform in Nederland voor vertrouwenscontactpersonen (VCP's) in de sport gelanceerd. Dit platform biedt VCP's de mogelijkheid om onderling te communiceren, elkaar te ondersteunen en hun expertise beschikbaar te stellen aan sportverenigingen die zelf geen VCP in huis hebben.

Burgemeester Rijpstra verrichtte de officiële opening van het platform door met een symbolische muisklik toegang te verschaffen tot deze nieuwe digitale omgeving.

Het initiatief komt voort uit het Sportakkoord Smallingerland, dat zich inzet voor een positieve sportcultuur.  Zij zagen hierbij een kans om het werk van een VCP makkelijker te maken, door elkaar te kunnen helpen bij ingewikkelde vraagstukken op een anonieme manier. Ook ontvangen zij via het platform de nieuwste informatie, kunnen zij zich inschrijven voor scholingen of escalatieprotocollen van verschillende sportbonden vinden.

De dekkingsgraad van het aantal sporters wat gebruik kan maken van een vertrouwenscontactpersoon wordt met gebruik van het platform hoger, omdat verenigingen zonder VCP er een kunnen ‘lenen’ via het platform. Zij kunnen een hulpvraag uitzetten die via de verenigingsadviseur met de VCP's wordt gedeeld, waarna een VCP zich vrijwillig kan melden om deze vereniging te helpen.

Met dit platform hoopt het Sportakkoord Smallingerland een bijdrage te leveren aan een veiliger en positiever sportklimaat, waar iedereen zich gehoord en ondersteund voelt.

Sportverenigingen in gemeente Smallingerland en actieve VCP’s ontvangen een inlogcode om in hun eigen onderdeel van het beveiligde platform te komen. Voor een casusaanvraag kan eenieder terecht bij moderator Brenda Jager via verenigingen@sportbedrijfdrachten.nl.

 

VCP